8 september 2020

‘Voetbal is een uitlaatklep’

Cassandra Hoeksema (22), woont in Hoorn, werkt in de kinderopvang (0-4 jaar), voetbalt sinds haar zevende. Positie in het veld: keeper.

‘Als kind was ik altijd aan het voetballen. Op de basisschool was ik een van de weinige meisjes die met de jongens een balletje trapten. Als ik naar tennisles was geweest, kleedde ik me op de terugweg in de auto al om, zodat ik meteen kon gaan voetballen. Ik heb gespeeld bij onder andere Always Forward, Blokkers en Zwaluwen ‘30.’

Wat is er mooi aan jouw rol als keeper?
‘Ik hou van de gevaarlijkheid bij het keepen. Het is leuk om pal voor de spelers te duiken, dat geeft een kick, en: hoe harder de ballen, hoe beter. Wel hou ik daar nogal eens gebroken vingers of open knieën aan over. Natuurlijk is het balen als het misgaat, maar voor mij is het normaal om dingen te breken – en om door te gaan. Tijdens de wedstrijd Marokko-Suriname in 2015 had ik twee vingers gebroken. Die heb ik toen in laten tapen, waarna ik nog de finale heb kunnen keepen. Ook heb ik tweemaal een hersenschudding gehad, de laatste was vorig jaar. Toch hou ik ervan.
Ik laat als keeper ook van me horen, bijvoorbeeld als het spel te veel kantelt: als de bal op de linkerhelft van het veld is en de rechterflank van het team te veel meegaat in die richting.’

Heb je ambitie in voetbal?
‘Ik zou het leuk vinden om verder te komen. Voor zaalvoetbal speelde ik bij Zuidoost United in de eredivisie. Bij de jeugd heb ik hoofdklasse gespeeld. De derde klasse waarin wij nu spelen is het laagste waarin ik tot nog toe heb gekeept. Maar met dit elftal streven we er wel naar om hoofdklasse te gaan spelen en daarna de topklasse te bereiken.’

Heb je een voorbeeld in de sport?
‘Onder mijn familie en vrienden zijn er veel die voetballen. Voorbeelden voor mij zijn Stekelenburg, Van der Sar en Casillas. Ja, uit het mannenvoetbal. Dat is harder.’ 

Wat betekent sport voor jou?
‘Voetbal is een uitlaatklep. Ik kan er al mijn emoties in kwijt. Ik wil nog feller kunnen duiken, nog meer mijn best doen en nog fanatieker spelen. Maar ook en vooral speel ik voor de lol.’

Schrijver : Annemiek Huijerman | Fotobron : Marta Vincente

DSI-Foundation.com

Scroll to top