29 oktober 2021

‘Op straat heb ik veel geleerd’

Djalichia Naarden (13), Amsterdam, zit in de eerste klas van het Bindelmeer College. Voetbalde van haar zevende tot haar elfde bij FC Abcoude, sinds dit jaar als middenvelder en als spits bij SC Buitenveldert, in het elftal 13-1. Is tijdens een gast training geselecteerd voor het jeugdelftal bij Real Sranang.

‘Ik voetbalde als klein meisje buiten veel met vrienden, vooral met jongens, ook in de Johan Cruijff Court. Dat doe ik nog steeds. Die vrienden zijn meestal wel wat ouder.’

Wat is jouw rol in je team?
‘Soms ben ik middenvelder, op rechts of links. Soms ook spits. Ik doe van alles: assisten geven, mannetje uitspelen, actie maken zodat diegene die de bal wil pakken niet weet welke kant de bal op gaat. Ook scoren als spits.’

Heb je ambitie in voetbal?
‘Ik ben geselecteerd voor het elftal van Real Sranang van onder de zeventien jaar. Op Buitenveldert  spelen we in het elftal nu tegen elkaar. Ook spelen we tegen jongens. Dat kan ik wel, want buiten op straat voetballen is niet veel anders. Daar heb ik veel van geleerd. En ik ben sterk.

Heb je een voorbeeld in de sport?
‘Ja, Mbappé, van Paris Saint Germain. Hij is supersnel, goed met acties en sterk.’ 

Wat betekent sport voor jou?
‘Dat je kan sporten, dat je andere mensen kan leren kennen, en dat je profspeler kan worden.’

Note: Djalicha Naarden heeft uiteindelijk niet de overstap gewaagd naar Real Sranang. Zij is nog steeds speelster van sv Buitenveldert. Het is nog maar de vraag of zij volgend seizoen de sprong naar de meisjes afdeling van Real Srang wel durft te maken.

Scroll to top