19 mei 2022

‘Bij mijn generatie heerste de harde hand’

Latoya Mitchell (36). Werkt als ambulant hulpverlener bij een welzijnsorganisatie. Woont in Assendelft. Voetbalt sinds haar tiende. Positie in het veld: spits. Speelde o.a. bij AZ en in het A-elftal van het Nederlands elftal.

‘Het begon in groep 7, met schoolvoetbal. Mensen zagen dat ik talent had. Op mijn 14e werd ik gescout voor de Talentendag van de KNVB. Daarna heb ik alle KNVB-districtteams doorlopen, tot en met het A-elftal van het Nederlands elftal. Ik heb één interland gespeeld en even in Noorwegen gevoetbald. Bij Real Sranang ben ik aan het afbouwen. Ik help het team naar te kunnen spelen in een hogere klasse.’

Wat is jouw rol als spits?
‘Doelpunten maken! Het leuke aan deze positie is dat je je creativiteit kunt inzetten bij het maken van een doelpunt. De andere kant is dat het pittig kan zijn, bijvoorbeeld als je door twee speelsters wordt verdedigd. Meestal zitten zij heel kort op je.’

Latoya Mitchell

Heb je ambitie? Zou je iets willen bereiken, voor jezelf, of voor vrouwenvoetbal in het algemeen?
‘Ja, ik wil graag mijn trainersdiploma halen. Vrouwenvoetbal is nu upcoming. Ik ben 36 maar nu komen jongeren van achttien eraan. Ik hoop hen te kunnen trainen en mijn ervaring met de meiden te kunnen delen. In dat opzicht zie ik wel een verschil in aanpak. Bij mijn generatie heerste de harde hand en kreeg je duidelijke en directe kritiek, en moest je dat gewoon accepteren. Nu ligt kritiek gevoeliger. Soms kunnen speelsters zich daardoor aangevallen voelen, wat een bepaalde weerstand kan opleveren.’

Heb je een sportief voorbeeld, in je familie of vriendenkring of in het voetbal in het algemeen?
‘Ronaldinho vind ik een heel mooie voetballer, qua inzichten. Hij zorgde altijd voor mooi voetbal. Ook Neymar, bij Paris St. Germain, bewonder ik.’

Wat betekent sport voor jou?
‘Sport is ontspanning en ook dat je plezier hebt met de meiden tijdens het voetballen. Nu spelen we derde klasse en het doel is om hogerop te komen, maar zeker ook om er plezier in te houden. Sport helpt ook om je hoofd leeg te maken.
Mijn oudste broer was een goeie voetballer, en mensen zagen dat ook ik talent had. Als spits belandde ik in een belangrijke positie; dat gaf me een boost om alles eruit te halen. Mijn vader heeft daarbij een grote rol gespeeld. Hij bracht me overal heen en wachtte uren op me. Hij is mijn grootste steun geweest en ik ben dankbaar dat hij zoveel in me heeft geïnvesteerd.’

Scroll to top